Reikäreuna 2012 ohi ja elokuvakilpailun voittajat ovat selvinneet!

10 Syy

Reikäreuna-elokuvafestivaali järjestettiin Orivedellä kahdeksatta kertaa 6.-9.9.2012.

Festivaali vietettiin loistavissa tunnelmissa ja kävijämäärä nousi viime vuoden 2300 kävijästä 2700 kävijään. Höyryjuna-ajelu Tampereelta Orivedelle nosti kävijämäärää, mutta myös elokuvanäytöksissä kävi enemmän asiakkaita. Suosituimmat näytökset olivat live-säestetty Buster Keatonin Kenraali, Iron Sky ja Kovasikajuttu. Seuraava Reikäreuna-elokuvafestivaali järjestetään 5.-8.9.2013 Orivedellä.

Lyhytelokuvakilpailun voittajaksi 2012 nousi Lauri Randlan ohjaama elokuva 3OHA (2011),  joka erottui muista elokuvista näyttävyytensä vuoksi.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa Oriveden lukiolaisista koostunut nuorisoraati sai valita suosikkielokuvansa. Nuorisoraati valitsi suosikikseen elokuvan Tunneli (Sakari Suuronen, 2012), joka on raadin mukaan yksilöä koskettava ja antaa ajattelunvaraa sekä katsojalle että sen tekijälle.

Lyhytelokuvakilpailun yleisöäänestyksen voittajaksi nousi Korsoteoria (Antti Heikki Pesonen, 2012). Toiseksi yleisö äänesti elokuvan Et ole yksin (Joni Aapaoja, 2011).

Kolme Filmsourcing-palkinnon voittajaa ovat: visuaalisesti loistokas 3OHA (ohj. Lauri Randla, 2011), Korsoteoria (ohj. Antti Heikki Pesonen, 2012), jossa vakavia asioita käsitellään kiitettävästi mustan huumorin keinoin sekä Sun kanssa (ohj. Sampsa Virkajärvi, 2011), jonka aitous ja rehellisyys puraisi.

Elokuvakilpailun raatiin kuuluivat päävieras Anssi Mänttäri, taiteilijavieras Outi Heiskanen ja satunnaisvieras Pekka Määttä. He valitsivat 13 elokuvakilpailun finalistista voittajan, joka saa itselleen Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan lahjoittaman 500 euron rahapalkinnon. Raadin tehtävä oli löytää myös kolme elokuvaa, joissa oli kansainvälistä vientikelpoisuutta. Filmsourcing lahjoittaa näille elokuville 100 euron stipendit.

Reikäreunan nelipäiväinen ohjelma koostui 34:stä erilaisesta elokuvaosuudesta, kuudesta taidenäyttelystä, neljästä live-esiintyjästä illan festivaaliklubilla, Kylpytynnyri-Kinosta, saunalinja-autosta sekä ajelusta aidolla höyryjunalla.

Onnittelut voittajille!

Share

Jani ja Teemu 3 Simoa-elokuvasta kävivät Reikäreunassa kylpemässä

9 Syy

Perjantaina paljusta löytyi kylpemisestä ryppyiset 3 Simoa-elokuvan käsikirjoittaneet ja tuottaneet Teemu Nikki ja Jani Pösö. Teemu on ohjannut ja leikannut elokuvan ja Jani on työskennellyt markkinoinnin eteen sekä näytellyt pienessä roolissa. Teemu ja Jani ovat olleet samalla elokuvan promoreissulla jo kokonaisen viikon, joten rentouttava kylpytynnyri tuli tarpeeseen.

3 Simoa on hulvaton komedia kahdesta varkaasta Lassesta(Rami Rusinen) ja Simosta(Olli Rahkonen) sekä mutkikkaista valheista, joiden mukaan Lasse on Simo ja Simo on Antero. Oikea Simo on baari-illan jälkeen viettänyt yön Eevan (Paula Vesala) kanssa, jolla nyt on vauva. Simon kaveri Lasse lähestyy Eevaa vale-Simona selvittääkseen millainen nainen on kyseessä. Kumpikaan vauvan oikeista vanhemmista ei muista miltä toinen näyttää ja ainoa perintö mitä Eeva vauvalleen tämän isästä on antanut on nimi, Simo.

- Idea elokuvaan syntyi jo 12 vuotta sitten kun kirjoitin lyhärille käsikirjoitusta. Siitä tuli kuitenkin liian pitkä ja lyhytelokuva jäi tekemättä. Puolitoista vuotta sitten päätimme Janin kanssa kirjoittaa elokuvan pitkäksi ja nyt se on valmis, Teemu toteaa.

Molemmat tekijät ovat valmistuneesta elokuvasta ylpeitä, mutta erityisen tyytyväinen on elokuvan ohjaaja, jonka kauan elänyt unelma toteutui elokuvan myötä.

- 17-vuotiaana päätin tehdä elokuvan, 20 vuotta siihen meni ja nyt olen hirveän tyytyväinen. En ole koko kiertueen aikana juonut pisaraakaan alkoholia, sillä haluan kokea kaiken ennen ensi-iltaa tapahtuvan terävin aistein, Teemu paljastaa.

Elokuvan tekijät kertovat kirjoittaneensa leffan budjettiin.

- Vaikka rahaa olisi ollut enemmän olisi lopputulos ollut täysin sama. Raha ei vaikuttanut elokuvan ilmeeseen mitenkään, Jani toteaa.

Teemulla ja Janilla on molemmilla markkinointitaustaa ja 3 Simoa-elokuvaa onkin markkinoitu alusta saakka. Verkkosivut avattiin heinäkuussa 2011 ja työryhmä on vuodattanut sinne vuorotellen tuntemuksiaan elokuvan rakentumisesta. Myös YleX:n kanssa on ollut yhteistyötä.

- YleX on ollut reilusti mukana. Yleisö on saanut muun muassa osallistua sanoituskilpailuun, jossa etsittiin tekstiä elokuvassa soivaan kappaleeseen, miehet kertovat.

Reikäreunaan Teemu ja Jani päätyivät Juha Elomäen kautta, jonka tyttären elokuva pyöri Kylpytynnyri-Kinossa.

- Tulimme paljujen takia. Juha on puhunut jo useampaan  kertaan, että täällä on mahdollisuus päästä paljuun ja saunaan. Mahdollisuus kuulosti houkuttelevalta hektisen kiertueen ratoksi. Oikeastaan tulimme siksi, että menemme sinne minne meidät viedään, Teemu naurahtaa.

Molemmat tuottajat kehuvat Reikäreunan konseptia erinomaiseksi, erityisesti Kylpytynnyri-Kino saa kiitosta.

-Täällä on kauhean kotoisa olla ja hyvä fiilis. Jos ei olisi nyt tätä hässäkkää niin paljon niin varmasti jäätäisiin pidemmäksi aikaa. Katsotaan jos ensi vuonna tulisi ihan vieraana festivaalille, kertoo Jani tunnelmistaan.

3SIMOA-elokuvan ensi-ilta on seuraavana perjantaina, 14.9.

Lisää tietoa elokuvasta löytyy osoitteista:

www.3simoa.fi ja www.facebook.com/3simoa

Share

Poutatorvi hämmensi

9 Syy

Lauantai-ilta huipentui kangasalalaislähtöisen Poutatorven esiintymiseen Taiston talossa festivaaliklubin viimeisenä artistina. Yhtyettä haastateltiin ennen keikkaa vähintäänkin hämmentäviksi kuvailtavissa tunnelmissa.

Poutatorven muodostaa kuusi miestä, Markus Pajakkala, Pekka Laiho, Timi-Artturi Mäkelä, Jussi Prusti, Olli Helin ja Tapio Keihäs. Poutatorvi oli varsin yhtenäinen ryhmittymä, ja siksi seuraavat vastaukset kysymyksiin ovat kreditoidut koko yhtyeelle.

Millä meiningillä saavuitte Orivedelle?

- Tultiin bensamoottorin voimalla. Ajateltiin katsella hevosia ja vettä ja pitää hauskaa!

Soitatte instrumentaalimusiikkia. Millaisessa elokuvassa haluaisitte musiikkianne kuultavan?

- Supersankarielokuvissa, Russ Meyerin elokuvissa tai Russ Meyerin supersankarielokuvissa.

Miksi soitatte instrumentaalimusiikkia?

- Maailma ei olisi valmis meidän lyriikoillemme. Sen lisäksi olemme aika nirsoja laulajien suhteen ja olemme tähän mennessä kelpuuttaneet vain yhden laulajan. (toim. huom.: Ilmeisesti puhuttiin Puppa J:n kanssa levytetystä Haikara-coverista “Köyhän pojan kerjäys”.) Instrumentaalimusiikki antaa enemmän tilaa tulkinnoille. Jos melodialle tekee sanoituksen, se on jo valmiiksi tulkittu.

Millainen on kesäpäivä Kangasalla?

- Kesäpäivä Kangasalla oli iloinen ja leppoisa. Myöhemmin tajusimme, että se oli vain kulissia, oravanpyörä. Liito-oravanpyörä.

Yhtye oli myös hyvin innokas puhumaan keikoillaan käyttämistä maskeista. Aiemmin oli ollut käytössä ainakin pingviinimaski ja hevosmaski. Taistossa kosketinsoittaja-basisti Timi-Artturi Mäkelän kasvoilla nähtiin diskopöllö-maski. Mikäli se ei tullut jo ylläolevasta selväksi, Poutatorvi nauttii täysin rinnoin kuulijan kokonaisvaltaisesta hämmentämisestä.

 

Share

Elokuvakilpailun raadilla hyvä meininki

9 Syy


Reikäreunan elokuvakilpailun raatiin kuului Anssi Mänttäri, Pekka Määttä ja Outi Heiskanen. Määttä ja Mänttäri kehuivat porukkaa mukavaksi ja hyvin yhteen sopivaksi.

- Kaikilla on niin erilaiset lähtökohdat, että pelaamme hyvin yhteen, toteaa Mänttäri.

Raati on jo valinnut voittajaelokuvat finalistien joukosta. Heiskasen ja Määtän suosikit pääsivät palkintosijoille. Mänttäri ei suostunut nimeämään elokuvien joukosta parasta elokuvaa, mutta paljasti sen verran, että jos hänen olisi pakko valita suosikki, on sekin saanut palkinnon.

- Olimme lopulta koko raati hyvin yksimielisiä kilpailun pääpalkinnon voittaneen elokuvan suhteen. Muutenkin koko ajan pyöriteltiin samoja elokuvia listoilla, kertovat raadin miespuoliset henkilöt.

Raadin jäsenistä jokainen oli ensimmäistä kertaa Reikäreunassa. Pekka Määttä näki 13 kilpailuun osallistuneen elokuvan lisäksi Kovasikajutun ja Mänttäri Käräjävuorentien. Molemmat raadin miehet kävivät katsomassa myös Buster Keatonin Kenraalin, jonka palaute kiteytyy Mänttärin sanoihin:

- Kenraali on hyvä elokuva ja Black Audio osaa soittaa.

Kenraali jäi miesten viimeiseksi lauantaina katsotuksi elokuvaksi, jonka jälkeen alkoi Festivaaliklubin hulina ja juhla. Määttä kertoo kokemuksensa Reikäreunasta olleen erittäin positiivinen ja ihmettelee, miten ei ole ennen paikalle eksynyt.

- Täällä on huikea ohjelma ja kylpytynnyrit on mahtavia. Paikkana Taiston talon elokuvasali tuo paljon muistoja mieleen siitä ajasta, kun itse kävin pikkupoikana katsomassa täällä elokuvia, kertoo Määttä.

Elokuvakilpailun tulokset julkistetaan tänään kuudelta alkavissa päättäjäisissä.

 

Share